Spædbørn og skæve kranier/plagiocephaly

Hvordan kan en osteopat afhjælpe skævt kranie?

Se videoen hvor Hans hjælpe Malthe med ubehag.

graphic03-free-img-1.png

Skævt kranie hos babyer

Spædbørns kranier er yderst formbare fra fødsel. Det har stor betydning, når de under fødsel skal have deres relativt store hovedet igennem den snævre fødselskanalen.

Efter fødslen sker der en markant vækst af kraniet, hvorved skævheder hurtigt kan blive synlige.

Ser man barnet oppe fra, vil man typisk kunne se at det ene øre vokser frem, ligeledes kan man ane, at panden på den affladet side også vokser fremad. Ved svære tilfælde kan man begynde at se asymmetri ved ansigtet omkring kæbe og øjenhule.

Hvis barnet udvikler en favorit side at ligge til, kan det ligeledes være selvforstærkende, da hovedet grundet tyngdekraften vil have sin tyngde på den side.

Kraniets positioner

Soveposition
I slutningen af 1980erne fremkom det amerikanske selskab for pædiatri, med en påstand om at det at sove på maven var sammenligneligt med øget risiko for sudden infent death syndrom (SIDS). Derfor lavede man i 1992 en kampagne hvor man opfordrede forældre til at lade børnene sove på ryggen. Dette nedsatte antallet af SIDS, men øget antallet af positions bestemt plagiocephaly med 600 %.

Positionsbestemt skævhed fremmes af ekstern tryk på et bestemt område omkring barnets kranie, hvormed kraniet udvikler sig i en parallelogram retning.

Risiko faktorer
Øget risiko for at udvikle positions plagiocephaly, er ved første fødsel, fødsler hvor der er behov for hjælpemidler til at få barnet ud, skader under fødslen, drengebørn, congenital torticollis. 

Nakkens bevægelse og kranie form
Udover tyngdekraft og ekstern kompression på kraniet kan der også være en komponent af nedsat bevægelse fra nakken. Her kan man typisk klassificere spædbørns evne til aktiv bevægelse. Fra kategori 1, hvor de aktivt kan se fuldt og frit fra højre til venstre side til kategori 5 hvor de har markant nedsat bevægelse til en side og ikke kan krydse midtlinjen. Har man svært ved at få stimuleret spædbarnet til at rotere frit til en af siderne, kan der være tale om restriktioner fra eller omkring nakke og kranie strukturer. 

Torticollis, kraniosynostose.

Torticollis er et syndrom, hvor man ser en forkortning af sternocleidomastoid muskulaturen. Det medfører, at babyen tilter hovedet til en side og rotere modsat. Det vil typisk resultere i nedsat bevægelse i rotations og sidebøjningsplan. 

Kraniosynostose er en tilstand hvor der sker en hurtig sammenvoksning af kranieplader, dette gør at hjernen kan mangle plads til udvikling.

Spædbørns hjernens volumen stiger fra ca. 40 % af voksen størrelse til 80 procent, frem mod 3 års alderen. Dette gør at der er et stort krav til at kraniet ligeledes kan følge vækstudviklingen, hvilket ikke er muligt ved en for tidligt sammenvoksning af kranieplader.
Nedsat syn, hovedpine, pirrelighed og opkast kan være nogle af de symptomer der bør vække mistanke om synostose. Hvis synostosen er en del af et underliggende syndrom, bør man ligeledes se efter misdannelser på hænder og fødder og der vil i de fleste tilfælde være en arvelig komponent. 

graphic03-free-img-1.png

Behandling

Behandlingen vil rettes mod at stimulere aktiv og fri bevægelse til begge sider. Det kan være lokalt omkring nakke og kraniedel, men også helhedsorienteret, hvor led omkring brystryg, skulder og bækken/hofter vil undersøges. Der ses blandet en øget korrelation mellem hofte dysplasi og muskulær torticollis, hvilket blot forstærker osteopatens ambition om at anskue kroppen som en helhed.

Behandlingen vil typisk være et samarbejde mellem osteopat og forældre, således at forældrene hjemme vedbliver med at stimulere barnet neuromotorisk ved blandet andet at se modsat den afficeret side.

Det kan blandt andet være ved at have spædbarnet liggende på maven og løfte hovedet, hvilket kan forsøges stimuleret med lys eller at forældrene selv ligger sig overfor barnet. Herved faciliteres styrken til nakkestrækkerne.

Herudover kan man forsøge at ligge et viskestykke eller håndklæde under skulderpartiet, på den afficeret side og på den måde få kroppen og hovedet til at rotere modsat. Det vil mindske trykket på kraniet på den afficeret side.

Ligeledes kan man forsøge at stille nogle ting, således at babyen skal se modsat afficeret side, da babyer vil have tendens til at se i retningen af der hvor folk tilgår krybben fra.

Det samme kan gøre sig gældende, hvis barnet sover med i sengen. Her kan moren med fordel ligge, således at barnet skal dreje hovedet modsat den skæve side. Barnet vil ofte forsøge at orientere sig mod retningen af moderen/mad.

Man kan forsøge sig med at amme eller give flaske, således at barnet igen aktivt skal rotere hovedet væk fra dens primær stilling under indtagelse af føde.

Sidst, men ikke mindsk, kan man også forsøge at stimulere rotation ved at placere legetøj, dyr, skærme på den ikke afficeret side, således at barnet vil forsøge at rotere sig efter det.

Følg os på YouTube og få en masse gode tips og øvelser!

Se videoen hvor Hans hjælper lille Malthe med sine ubehag.

Vidste du at vi har holdtræning?

Vi har forskellige hold med fokus på ryg, nakke, efter fødsel, hofter og bækken, skuldre, Yoga, hold på maskiner, Parkinson hold og Apopleksihold

Klik her og se vores hold

Call Now ButtonRING OP