Skoliose

Skoliose / skæv ryg / ondt i ryggen

Hvad er skoliose / skæv ryg / ondt i ryggen?

Betegnelsen skoliose dækker over en eller flere skævheder i ryggen, der kan påvirke din krops holdning.

Der findes forskellige måder skoliosen kan vise sig på. Skoliose kan påvirke din kropsholdning. 3-5% af alle børn / unge i Danmark har skoliose. Skoliose er ofte S-formede eller C-formede. En S-formet skoliose er en skævhed, hvor din rygsøjle er som et S, hvor skævheden er størst i lænderyggen og brystryggen. Ved en C-formet skoliose er skævheden udtalt ved brystryggen. Skoliose er betegnelsen for en synlig skævhed i ryggen.

Skævheden kan gøre, at dine skuldre har forskellige højder eller din ryg er skæv, når du bøjer dig fremover. Du kan også opleve, at dine hofter ikke har sammehøjde eller dit hoved sidder skævt. Skævhederne kan typisk ses ved en scanning af ryggen. En skoliose er dermed ikke det samme, som et fastlåst led, som midlertidigt gør din kropsholdning skæv. Du kan have en medfødt skævhed i ryggen.

Skoliose kan også skyldes en skade på ryggen eller en sygdom, som påvirker eller har påvirket rygsøjlen. Har du en strukturel skoliose, vil du have en skævhed i ryggenkonstant – både når du står, sidder og ligger. Er din skoliose derimod en ikke-strukturel kan årsagen være benlængde forskel eller en rotation i bækkenet, hvilket kan forårsage en skoliose, når du står og går. Ikke-strukturel skoliosen kan være udlignet, når du sidder eller ligger.

Jeanette Bjergsted Sørensen
Jeanette Bjergsted SørensenPatient
Læs mere
Efter 3 gange havde jeg det langt bedre. Jeg har nu afsluttet behandlingen hos Hans, og er startet på Rygskolen. Jeg er stort set smertefri, men jeg kan meget mere end de sidste par år.
Jan Wilcken Olsen
Jan Wilcken Olsen Patient
Læs mere
Behandlingen har betydet, at Jan igen kan gå lange ture, og han kan komme ned og binde sine egne sko. ”Jeg er bare så glad og anbefaler alle jeg kender til at opsøge en osteopat
Tidligere
Næste
Skoliose - osteopati - Næstved Rygcenter

Hvad kan du selv gøre, når du har skoliose

Der findes forskellige behandlingsmuligheder, når du har skoliose. I milde tilfælde kan korsetter og indlæg hjælpe.

Svømning, strækøvelser og vejrtrækningsøvelser kan være nyttige. Operation anbefales kun i alvorlige tilfælde med uholdbare smerter eller fysisk deformitet eller når hjerte- og lungefunktionen er hæmmet. Med en operation rettes skævheden op og stabiliseres med metalstave og skruer.

Der kan være flere komplikationer, som kan opstå ved operation, og som man altid skal diskutere med lægen. En fysioterapeut eller osteopat kan hjælpe med at lindre og nogle øvelser, der kan hjælpe dig.

Vidste du at... om skoliose / ondt i ryggen / skæv ryg

  1. 3-5% af alle unge i Danmark har skoliose.
  2. Skoliose kan være medfødt eller pådraget senere i livet.
  3. Fysisk aktivitet er vigtigt ved skoliose / skæv ryg.
  4. Skoliose ses ved, at hofter / skuldre ikke sidder i samme højde.
Skoliose - osteopati - Næstved Rygcenter

En osteopat eller fysioterapeut kan hjælpe ved skoliose / skæv ryg / ondt i ryggen

Knoglerne i ryggen giver kroppen dens struktur, og gør det muligt for os at stå oprejst, og bøje os på en smidig måde samtidig med, at ryghvirvlerne beskytter rygmarven. Ryggen har en naturlig s-formet kurve, når vi ser den fra siden. Når vi ser ryggen bagfra, ser den normalt lige ud, men hvis der er en s-formet kurve fra side til side –kan det skyldes en skæv ryg – en såkaldt skoliose.

Skoliose kan skyldes flere ting. Vi kender til flere kromosomer som udløser skoliose, som er arvelige. Oftest ser man skoliose i flere led af familien.

Hos voksne kan det være lammelser eller svækket muskulatur, dermed fører skoliosen. Skoliose kan skyldes flere ting. I ungdommen kan det skyldes fejl i forbindelse med vækstspurten i puberteten. Hos voksne kan det være lammelser eller svækket muskulatur, der medfører skoliosen.

Generne ved skoliose afhænger af, hvor krum ryggen er. Sværhedsgraden bedømmes ud fra vinklen på afvigelsen fra den normale krumning. I milde tilfælde med kurver op til 30-40 grader kan symptomerne være fysiske deformiteter, som at en skulder eller hofte er højere oppe end den anden. I alvorligere tilfælde kan symptomerne være smerter, svaghed, følelsesløshed, gangbesvær og fordøjelses-problemer. I de mest alvorlige tilfælde med en er vinklen på skoliose på over 60 grader, kan deformiteten påvirke brystkassen og medføre hjerte og vejrtræningsproblemer.

Der findes en række behandlingsmuligheder. I milde tilfælde kan korsetter og indlæg hjælpe. Svømning, strækøvelser og vejrtrækningsøvelser kan være nyttige. Operation anbefales kun i alvorlige tilfælde med uholdbare smerter eller fysisk deformitet eller når hjerte- og lungefunktionen er hæmmet.

Med en operation rettes skævheden op og stabiliseres med metalstave og skruer. Der kan være flere komplikationer, som kan opstå ved operation, og som man altid skal diskutere med lægen.

Hos Næstved Rygcenter har vores aut. fysioterapeut Henrik Thorsø Christensen også skoliose. Han har specialiseret sig i behandling / lindring af dine gener. Henrik siger: “De fleste børn og unge med skoliose behøver ingen behandling. Normal fysisk aktivitet kombineret med jævnlige kontroller hos læge er tilstrækkeligt. Ved store skævheder kan det være nødvendigt med behandling. Målet med behandlingen er at mindske smerter og ubehag, og at undgå at tilstanden forværres. Behandling af skoliose er en specialistopgave, og det er som regel ikke muligt at korrigere tilstanden ved hjælp af fysisk aktivitet og træningsøvelser. Træninger alligevel fornuftigt for at modvirke gener. De mest brugte former for behandling er korset og operation. Korsetbehandling skal påbegyndes, mens barnet/teenageren fortsat er i vækst.

Behandlingen fortsætter normalt 2-3 år indtil væksten af ryggen er stoppet. For at få bedst muligt resultat bør korsettet bruges mindst 23 timer per døgn for såkaldte dagkor-setter og om natten for de såkaldte natkorsetter. Ved de mest alvorlige former kan det være nødvendigt med operation. Metoden går ud på, at man korrige-rer skævheden og afstiver rygsøjlen til en oprettet og lige stilling. De fleste opnår forholdsvis gode resultater med denne behandling.

Jeg ser en del patienter, der har skoliose, og har stor erfaring med at lindre deres gener” slutter Henrik Thorsø Christensen, der selv har en mindre skoliose, hvilket har øget hans interessen for diagnosen.
Skoliose - Næstved Rygcenter - osteopati - fysioterapi

Vidste du at vi har holdtræning?

Vi har forskellige hold med fokus på ryg, nakke, efter fødsel, hofter og bækken, skuldre, Yoga, hold på maskiner, Parkinson hold og Apopleksihold

Klik her og se vores hold

RING OP