Se videoen med aut. osteopat Anders Bengtsson – hvor han behandler for stramt tungebånd.
Diagnostik af stramt tungebånd bør overvejes hos børn med ammeproblemer, der ikke bedres ved kvalificeret ammehjælp. I Danmark har man i 2020 lavet en national kvalitetsrapport/klinisk retningslinje, og derfor anbefales anvendelse af TABBY-score (Obstetrisk og Pædiatrisk Afdeling, AUH).
Et stramt tungebånd (ankyloglossia) betyder at selve tungebåndet (frenulum), der udgår fra undersiden af tungen til bunden af mundhulen, er kort. Kort tungebånd kan give problemer med at stikke tungen ud af munden, men også at bevæge den til siderne, op og ned, samt svært/umuligt at lade den hvile oppe mod ganen når munden er lukket. Stramt tungebånd diagnosticeres udfra: symptomer, bevægelighed og udseende.
Der findes kun et tungebånd, men man taler om det forreste tungebånd, der består af bindevæv, og det bageste tungebånd, der består af muskelfibre, nerver og blodkar. Skal det klippes??? Hvis mor ikke oplever smerter eller større gener under amningen er der ikke grund til at klippe – uanset hvordan tungen og tungebåndet ser ud.
Der er ofte en sammenhæng mellem nakkesmerter og hovedpine.
Barnet kan nemlig lære hvordan det bedst skal sutte, så mælken kommer i passende mængde, uanset hvordan barnets tunge og mund samt mors bryst er opbygget. Før man klipper skal det vurderes om man blot kan afhjælpe problemet ved ammehjælp. Ved at klippe “dybt”, dvs den bageste del af tungebåndet, kan man skade nerveforbindelsen og blodkarene til tungen, og der kan dannes arvæv, som kan begrænse tungens bevægelighed.(Laegerformidler.dk)
Se også den længere videoer hvor Hans hjælper Malthe
Vi har forskellige hold med fokus på ryg, nakke, efter fødsel, hofter og bækken, skuldre, Yoga, hold på maskiner, Parkinson hold og Apopleksihold
Klik her og se vores hold