Ondt i nakken

Det er svært at generalisere piskesmæld, da to personer og to ulykker ikke er ens. Osteopaterne hos Næstved Rygcenter har specialiseret sig og laver en grundig udredning, som kan afklare ulykkens omfang.​

Find vores osteopater her. Book en tid til en udredning her.

På trods af forskellige ulykker er der nogle ting, der går igen, og som du skal være særlig opmærksom på. Et piskesmæld er ikke bare et piskesmæld. Det er vigtigt at forstå, hvilken form for ulykke, der er sket. Er der sket påkørsel bagfra eller fra siden, har sele været benyttet og så videre.​ Det er vigtigt at få afklaret, hvilke tidligere skavanker du har haft. Og det er derfor vigtigt med en grundig information om dit tidligere helbred. ​

Undersøgelse af hele kroppen er nødvendig. Specielt hele rygsøjlen fra kæbeleddene til halebenet, låsninger, ledbånd, hypermobilitet i OAA og kranie, nerver, f.eks. syns- og øjenmotorik-nerverne, som ofte påvirkes ved traume i OAA.

Find vores osteopater her. Book en tid til en udredning her.

​Piskesmæld sker ved ulykker, hvor hele kroppen påvirkes. Derfor skal hele kroppen undersøges for skader. F.eks. kan ribbenene være trykket på grund af selen. Eller underbenet kan være skadet ved tråd på bremsen samtidig med påkørslen.

Kroppen får et chok ved ulykken. Binyrerne sender meget adrenalin ud i kroppen. Og efterfølgende oplever mange patienter smerter i flanken på grund af dette. Binyrernes hormonproduktion er smertedæmpende og inflammationshæmmende. Derfor opleves ulykken ofte ikke så svær lige efter ulykken. Mange fortsætter deres (måske stressede) liv uden at tage hensyn til ulykken.

Læs mere om vores osteopater her. Book en tid her.

En langvarig piskesmældsbehandling kan ofte opfattes som to skridt fremad og et tilbage. Ofte når patienten får det bedre efter nogle behandlinger, er der en masse hængepartier, der skal indhentes. Eller den gamle (stressede) hverdag genoptages. Her opdager patienten, at fordi symptomerne dæmpes, er det ikke ensbetydende med, at årsagen til smerterne fjernes. Det er vigtigt at tage sin genoptræning efter et piskesmæld meget alvorligt.

Find vores osteopater her. Book en tid til en udredning her.

Eksempel på behandlingsstrategi ved piskesmæld
Kombination af osteopati, fysioterapi og træning.​

Det gælder først og fremmest om at kunne kontrollere, hvis der er en kronisk smerte (irritation) i nakke/hoved. For eksempel kan låsninger i knogler løsnes, så blodet kan flyde frit. Stræk på nerver eller ganglion cervikales tages af. Når den kroniske smerte er kontrolleret, og de låste led bevæger sig, så skal de hypermobile led stabiliseres.

Find vores osteopater her. Book en tid til en udredning her.

​Det sker i starten ved at udføre det, der kaldes proprioceptiv træning. Det vil sige, at en terapeut lægger en blid modstand på kroppen, hvorefter kroppen så skal tilpasse sig den modstand, så den ikke skubbes væk. Herved aktiveres selv de mindste muskler omkring rygsøjlen, så patienten bliver i stand til aktivt at stabilisere leddene.

Samtidig er det vigtigt at begynde at træne hjernenerverne. Både balancenerverne og syns/øje-nerverne er vigtige at træne. Det gøres ved øje-øvelser og læsetræning. Det er vigtigt at stabilisere hele kroppen og samtidig træne balancenerverne. Det kan gøres ved at stå på et vippebræt.

Find vores osteopater her. Book en tid til en udredning her.

Herefter kan man gå skridtet videre og begynde styrketræning af nakkehvirvlerne ved en speciel indkøbt nakketræningsmaskine samtidig med træning af resten af kroppen for at opnå en stærk og smidig krop. ​

Hvad kan piskesmældspatienten selv gøre for at afhjælpe problemet
Ved et nyligt opstået piskesmæld er det vigtigt at få diagnosticeret omfanget af skaden. Man bør kontakte egen læge eller køre på skadestuen, hvor der eventuelt bliver taget røntgenbillede for at se, om knoglerne er brækket. Patienten vil i så fald få en nakkekrave. Patienten vil få at vide, at han/hun skal gå hjem og tage det stille og roligt. DET ER VIGTIGT. Det er ekstremt vigtigt, hvis du har været bevidstløs at fortælle lægen dette. Det kan være tegn på hjernerystelse.​

Osteopaterne hos Næstved Rygcenter har specialiseret sig i at udrede piskesmældsramte patienter. ​

Find vores osteopater her. Book en tid til en udredning her.

​Ved et nyt piskesmæld er det desuden vigtigt at yde førstehjælp til det beskadigede. Nakken har ikke meget til fælles med en fod. Men man kan i de første uger godt behandle nakken som en forstuvet fod. Ligesom en forstuvet fod kan nakken have beskadiget ledbånd. Og der kan ske subluxationer af ledene, hvorved der kommer hævelse, irritation, og det hele bliver ømfindtligt.

Find vores osteopater her. Book en tid til en udredning her.

​Der er et ord man bruger ved akutte traumer: RICEM = Ro.Is.Compresion.Elevation.Mobilisering.

Ro: Patienten skal gå hjem og lægge sig. Alt efter hvor svært piskesmældet er, skal patienten sygemeldes i fire-21 dage.

Is: Patienten skal lægge is på nakken i 20 minutter ad gangen (ikke varme pakninger). Tag en frostpose i fryseren, put den i et viskestykke og læg det på nakken. Det nedsætter irritationstilstanden og hævelsen.​

Find vores osteopater her. Book en tid til en udredning her.

Compression
Det er vigtigt at give de beskadigede ledbånd, muskler og bindevæv mulighed for at komme sig. Det kan de ikke, hvis de hele tiden skal arbejde på at holde hovedet oppe. Det kan derfor være godt at aflaste nakken med en nakkekrave.​

Mobilisering
Når du har givet nakken is og ro, hævelsen er faldet, og ømfindtligheden er dæmpet, vil du opleve, at nakken er blevet stiv. Det er vigtigt at få mobiliseret (bevæget) nakkehvirvlerne med respekt for de skader, der eventuelt kan være, f.eks. nakke/skulderøvelser inden for smertegrænsen.

Find vores osteopater her. Book en tid til en udredning her.

Mckenzie-øvelser

Kig fra side til side
Nikke (kigge ned øvelse)
Holdningskorrektion-øvelse
Frem med brystkasse​

Nogle led låser sig, bliver stive og skal bevæges. Andre led bliver hypermobile på grund af manglende stabilitet fra de beskadigede ledbånd/ledkapsler. Her er det vigtigt at stabilisere og styrke nakken, f.eks. stabiliseringsøvelser af nakke/skulder. Man kan lave noget, der kaldes proprioceptionsøvelser. Det vil sige, at en terapeut lægger en blid modstand på kroppen. Kroppen skal så tilpasse sig den modstand, så den ikke skubbes væk, herved aktiveres selv de mindste muskler omkring rygsøjlen. Balanceøvelser på et vippebræt kan bruges.

Find vores osteopater her. Book en tid til en udredning her.

​Man skal huske, at de øverste nakkehvirvler beskytter hjernestammen. Her udspringer hjernenerverne. De kan også være beskadigede eller påvirket af skaden fra nakkehvirvlerne. Symptomerne på hjernenervepåvirkning er ændret syn, dobbeltsyn, nedsat læsekoncentration, hovedpine, tandpine, svimmelhed, nedsat balance, synkebesvær mm. Det er meget vigtigt at træne disse symptomer, f.eks. ved øjentræning, læsning, balancetræning mv.

Kosten har desuden en vigtig betydning for helingsprocesser.

Fiskeolie nedsætter irritation (inflammation). Kød forværrer irritation (inflammation). B-vitamin til nervesystemet. Clucosomin + MSM ved brusk/ledkapsel/ledbåndsskade.

Gåture med armsving for rotation af rygsøjle.

Find vores osteopater her. Book en tid til en udredning her.

Rygestop. Tobaksrøg sænker helingsprocessen.

Undgå stress. Kan overbelaste binyrerne og nedsætte immunforsvaret.

At blive påkørt er et overgreb – psykisk skal det håndteres. Man skal være opmærksom på, at det også kan være et problem.​​

Ved piskesmæld, eller mistanke herom, vil den første konsultation altid være hos en af vores osteopater.

Læs mere om vores osteopater her. Book en tid her.

​Hvad kan osteopati behandle?

En osteopat kan udrede og behandle en lang række problemer hos både børn og voksne som eksempelvis:

 • Piskesmæld
 • Hovedpine
 • Migræne
 • Diskusprolaps
 • Rygsmerter
 • Nakkesmerter
 • Iskias
 • Sportsskader
 • Overbelastningsskader
 • Slidgigt
 • Torticollis
 • Frossen skulder
 • Musearm
 • Skulder-, albue- og håndledsproblemer
 • Tennis- og golfalbuer
 • Bækkenproblemer
 • Mekaniske problemstillinger relateret til astma
 • Spædbørn med kolik og skæve kranier
 • Refluks/sure opstød
 • Problemer relateret til kæbeleddet
 • Fordøjelsesproblemer
 • Halebenssmerter
 • Hofte-, knæ- og fodproblemer
 • Løberknæ
 • Inkontinens

Find vores osteopater her. Book en tid til en udredning her.

Kontakt vores klinik i Næstved

Du er altid velkommen til at kontakte os på telefon 55 73 88 44​ eller til at skrive til os på mail@nryg.dk​ for yderligere information om osteopati.

Vi lægger vægt på den enkelte patients individuelle behov, og derfor tager alle osteopatibehandlinger udgangspunkt i en grundig snak med dig, hvor vi får snakket om dine problemer i bevægeapparatet.​

Find vores osteopater her. Book en tid til en udredning her.

Osteopaten behandler ud fra tre grundlæggende principper:

 • Din krop er en helhed, og skal betragtes og behandles som sådan.
 • Din krop kan under de rigtige betingelser helbrede sig selv.​
 • Din kropsstruktur og funktion er gensidigt afhængig af hinanden.

En osteopatisk undersøgelse og behandling foregår udelukkende med hænderne uden brug af kemiske medikamenter.​

Find vores osteopater her. Book en tid til en udredning her.

Osteopati er baseret på traditionelle medicinske fag som embryologi, anatomi, fysiologi, neurologi, biomekanik, patologi (sygdomslære) med mere. Osteopati kaldes også for manuel medicin.

Osteopaten har specialiseret sig i hvordan forskellige dele af kroppen arbejder og påvirker hinanden. Osteopaten søger at genoprette balancen mellem kroppens hovedsystemer: muskel- og skelet systemet, organsystemet, kranio-sakralsystemet, bindevæv systemet og kredsløb systemet.

Find vores osteopater her. Book en tid til en udredning her.

Osteopaten søger at stimulere kroppen til at genvinde normale funktioner og dermed blive i stand til at hele sig selv.

Ved at betragte kroppen som en helhed og arbejde sig ind på de dybereliggende årsager til symptomerne, opstår der hurtigt effektive og holdbare resultater.

Find vores osteopater her. Book en tid til en udredning her.

Hvilke teknikker benytter en osteopat

 • HVT (High Velocity Low Amplitude Trust)
 • MET (Muscle Energy Techniques)
 • Ledmobilisering
 • FASCIE (bindevævsterapi)
 • ANT (Abnorm Nerve Tension)
 • Kraniosakralterapi
 • Organterapi
 • Strain-Counterstrain (Jones teknik)
 • Akupunktterapi
 • Kostvejledning

  Find vores osteopater her. Book en tid til en udredning her.

 

Call Now ButtonRING OP