Kæbesmerter

Hvilke kæbesmerter kan en osteopat behandle?

Se videoen og hør, hvordan du kan afhjælpe smerter i kæben.

Smerter i kæben er ikke usædvanlige. Smerter fra kæben kan sprede sig til øre og ansigt. Foran øret sidder kæbeleddet. Det består af knogle, brusk, ledkapsel og sener. Der findes også en lille ledskive, en diskus, i leddet. Alle disse strukturer kan medføre smerter, ligesom sygdomme i tænder og mund, i bihuler eller ansigtsnerver.

En af de hyppigste årsager til kæbesmerter er, når kæben er helt eller delvist ude af led. Nogle kan have lidt slappe ledbånd ved kæbeleddet, hvilket ofte er efter en skade. Det kan medføre, at ledhovedet kan glide lidt ud af stilling, eller at ledskiven kan komme i klemme, og dermed give smerter.

Kæbesmerter er hyppigere hos kvinder end hos mænd.

Se vores osteopater her.

Osteopat - kæbe - Næstved Rygcenter-3156

Hvad kan du selv gøre?

Spis “blød” mad – altså undgå mad som kræver, at du skal tygge meget. Herudover kan du prøve at undgå store gab, tygge på tyggegummi, og anden aktivitet, der giver kraftige bevægelser i kæben.

Massage og varme på det smertefulde område kan hjælpe. 

Du skal regne med at give kæbeleddet ro i ca. en uge inden symptomerne svinder.

Vidste du at... om kæbesmerter - ondt i kæben

  • Kæbesmerter er hyppigere hos kvinder end hos mænd.
  • Problemer med tænder og tandkød kan være en årsag til kæbesmerter.
  • De hyppigste følgevirkninger, er hovedpine og/eller svimmelhed.
  • Daglige kæbeøvelser kan afhjælpe dine kæbesmerter.

Behandling

Når vi har patienter med smerter i kæberne, står kæbesmerterne typisk ikke alene. De hyppigste følgevirkninger, er hovedpine og/eller svimmelhed.

Hovedpinen er ofte i form af spændinger i den ene side af hovedet, men også rundt om øret, op imod tindingen og måske frem mod panden eller baghovedet, hvilket er en indikation på en kæbeproblematik, som kan afhjælpes med behandling hos en ostepat hos Næstved Rygcenter.

Osteopaten anbefaler disse øvelser.

  1. Slip underkæben og før den afspændt fra side til side 8-10 gange.

  2. Åbn munden, hold underkæben i ro, stræk tungen så langt ud som muligt – du skal forsøge at berøre tænder og læber med tungen så lidt som muligt og helst slet ikke. Slap samtidig af i nakke og skuldre, så tungen gør arbejdet. Stræk tungen frem 10-15 gange, uden at kæben arbejder med – mærk eventuelt med fingrene, om tungen følger med – så kæbeleddet ikke overbelastes.

  3. Samme øvelse som nr. 2, før blot tungen op mod næsen 10 gange for at afspænde dens underside – stadig uden at berøre læberne. Slap af i nakke og skuldre og hold underkæben i ro – mærk eventuelt med fingrene.

  4. Før tungen rundt mellem læber og tænder (slik dine tænder) både i under- og overmund. Begynd for eksempel ved bageste tand i højre overkæbe. Slik rundt til bageste tand i venstre overkæbe. Før tungen ned til bageste tand i venstre underkæbe og slik rund til bageste tand i højre underkæbe og så videre, 40 gange hver vej.

Husk at formålet er en afspændt kæbemuskulatur, så giv dig god tid.

Alle øvelser udføres optimalt 4-5 gange dagligt, til symptomerne er væk – der kan gå et par uger inden du mærker forbedringer. Jo bedre, du er til at få lavet dine øvelser, desto hurtigere vil du mærke et resultat.

Følg os på YouTube og få en masse gode tips og øvelser!

Se også videoen om hovedpine, som kan være en følge af kæbesmerter.

Vidste du at vi har holdtræning?

Vi har forskellige hold med fokus på ryg, nakke, efter fødsel, hofter og bækken, skuldre, Yoga, hold på maskiner, Parkinson hold og Apopleksihold

Klik her og se vores hold

Call Now ButtonRING OP