Skoliose

Har du skoliose eller skæv ryg?

Se videoen med Henrik som fortæller om skoliose / skæv ryg.

Skoliose er ofte S-formede eller C-formede.

En S-formet skoliose er en skævhed, hvor din rygsøjle er som et S, hvor skævheden er størst i lænderyggen og brystryggen. Ved en C-formet skoliose er skævheden udtalt ved brystryggen.

Skoliose er betegnelsen for en synlig skævhed i ryggen. Skævheden kan gøre, at dine skuldre har forskellige højder eller din ryg er skæv, når du bøjer dig fremover. Du kan også opleve, at dine hofter ikke har samme højde eller dit hoved sidder skævt.

Skævhederne kan typisk ses ved en scanning af ryggen. En skoliose er dermed ikke det samme, som et fastlåst led, som midlertidigt gør din kropsholdning skæv.

 

Du kan have en medfødt skævhed i ryggen. Skoliose kan også skyldes en skade på ryggen eller en sygdom, som påvirker eller har påvirket rygsøjlen. Har du en strukturel skoliose, vil du have en skævhed i ryggen konstant – både når du står, sidder og ligger.

Er din skoliose derimod en ikke-strukturel kan årsagen være benlængdeforskel eller en rotation i bækkenet, hvilket kan forårsage en skoliose, når du står og går. Ikke-strukturel skoliosen kan være udlignet, når du sidder eller ligger.

 

Symptomer

Symptomerne kan være milde deformiteter med kurver på op til 30-40 grader. Det betyder, at den ene skulder eller hofte, er højere oppe end den anden. I alvorligere tilfælde kan symptomerne være smerte, svaghed, følelsesløshed, gangbesvær og fordøjelsesproblemer.

sygeforsikring-danmark-tilskud-osteopati

Hvordan opdages en skoliose?

Hvordan opdages en skoliose

Lægen stiller normalt diagnosen på baggrund af en kropslige undersøgelse og henviser i visse tilfælde til røntgenbilleder af rygsøjlen. Den mest enkle metode er at bede dig, bøje dig forover. Set bagfra vil lægen eller en behandler i visse tilfælde se skævheden, og en “bule” på den ene side af ryggen.

Skoliose kan skyldes flere ting

Vi kender til flere kromosomer som udløser skoliose, disse er arvelige. Oftest ser man skolioser i flere led af familien. Hos voksne kan det være lammelser eller svækket muskulatur, der medfører skoliosen.

Skoliose kan skyldes flere ting. I ungdommen kan det skyldes fejl i forbindelse med vækstspurten i puberteten. Hos voksne kan det være lammelser eller svækket muskulatur, der medfører skoliosen.

Generne ved skoliose afhænger af, hvor krum ryggen er. Sværhedsgraden bedømmes ud fra vinklen på afvigelsen fra den normale krumning. I milde tilfælde med kurver op til 30-40 grader kan symptomerne være fysiske deformiteter, som at en skulder eller hofte er højere oppe end den anden.
I alvorligere tilfælde kan symptomerne være smerter, svaghed, følelsesløshed, gangbesvær og fordø­jel­ses­problemer.

I de mest alvorlige tilfælde med en skoliosevinkel på over 60 grader kan deformiteten påvirke brystkassen og medføre hjerte og vejrtræningsproblemer.

Der findes en række behandlingsmuligheder. I milde tilfælde kan korsetter og indlæg hjælpe. Svømning, strækøvelser og vejrtrækningsøvelser kan være nyttige. Operation anbefales kun i alvorlige tilfælde med uholdbare smerter eller fysisk deformitet eller når hjerte- og lungefunktionen er hæmmet. Med en ope­ra­tion rettes skævheden op og stabiliseres med metalstave og skruer. Der kan være flere komplikationer, som kan opstå ved operation, og som man altid skal diskutere med lægen.

Der findes en række behandlingsmuligheder

I milde tilfælde kan korsetter og indlæg hjælpe. Svømning, strækøvelser og vejrtrækningsøvelser kan være nyttige. Operation anbefales kun i alvorlige tilfælde med uholdbare smerter eller fysisk deformitet eller når hjerte- og lungefunktionen er hæmmet. Med en ope­ra­tion rettes skævheden op og stabiliseres med metalstave og skruer. Der kan være flere komplikationer, som kan opstå ved operation, og som man altid skal diskutere med lægen.

gridcover-fysioterapi-a-580px

Hos Næstved Rygcenter har vores aut. fysioterapeut Henrik Thorsø Christensen også skoliose

Henrik har læst osteopati i 5 år. Henrik siger:

”De fleste børn og unge med skoliose behøver ingen behandling. Normal fysisk aktivitet kombineret med jævnlige kontroller hos læge er tilstrækkeligt. Ved store skævheder kan det være nødvendigt med behand­ling. Målet med behandlingen er at mindste smerter og ubehag, og at undgå at tilstanden forværres. 

 

Behandling af skoliose er en specialistopgave, og det er som regel ikke muligt at korrigere tilstanden ved hjælp af fysisk aktivitet og træningsøvelser. Hjemmetræning er alligevel fornuftigt for at modvirke gener. 

 

De mest brugte former for behandling er korset og operation. Korsetbehandling skal påbegyndes, mens barnet/teenageren fortsat er i vækst. Behandlingen fortsætter normalt 2-3 år indtil væksten af ryggen er stoppet. For at få bedst muligt resultat bør korsettet bruges mindst 23 timer per døgn for såkaldte dagkor­setter og om natten for de såkaldte natkorsetter.

 

Ved de mest alvorlige former kan det være nødvendigt med operation. Metoden går ud på, at man korrige­rer skævheden og afstiver rygsøjlen til en oprettet og lige stilling. De fleste opnår forholdsvis gode resulta­ter med denne behandling.

Jeg ser en del patienter, der har skoliose, og har stor erfaring med at lindre deres gener” slutter Henrik Thorsø Christensen, der selv har en mindre skoliose, hvilket har øget hans interessen for diagnosen.

Følg os på YouTube og få en masse gode tips og øvelser!

Se videoen med skuldreøvelser, som også kan lette nakkesmerter.

Vidste du at vi har holdtræning?

Vi har forskellige hold med fokus på ryg, nakke, efter fødsel, hofter og bækken, skuldre, Yoga, hold på maskiner, Parkinson hold og Apopleksihold

Klik her og se vores hold

Call Now ButtonRING OP