Hjernerystelse

Hjernerystelse, symptomer og behandling.

Vidste du, at hjernerystelse kan have mange symptomer som kræver en individuel behandling?

Hjernerystelse, symptomer og behandling.

En hjernerystelse kan opstå ved et direkte slag til hovedet, et ryk i hovedet eller i kroppen, eller via en kraftig trykbølge uden direkte slag til hovedet (tænk en kraftig trykbølge fra en eksplosion), hvor hjernen rystes, så den rammer indersiden af kraniet.

Når du pådrager dig en hjernerystelse, sætter det en række faktorer i gang, som kan betyde skader på hjernen. Et slag mod hovedet skaber en påvirkning af hjernens nervebaner, der bliver strukket ud eller revet over. Den direkte skade på hjernen kan starte en bølge af mere alvorlige betændelsestilstande af hjernen.

Hvis kroppen og hovedet udsættes for et traume eller et kraftigt ryk, kan der ligeledes forekomme skader på det omkringliggende væv tæt på hjernen, som kan give samme symptomer, som en hjernerystelse.

Se vores osteopater her.

Hjernerystelse - osteopati - Næstved Rygcenter-3272

Vidste du at... om hjernerystelse

  • Hvert år pådrager mindst 25.000 danskere sig en hjernerystelse. 
  • Der findes ingen sammenhæng mellem ulykken/uheldets karakter og varigheden af hjernerystelse eller graden af symptomer. 
  • Det er en skrøne, at du skal have været bevidstløs for at have hjernerystelse. 
  • 10-15% af hjernerystelsespatienter har fortsat mén efter et år.

Hvilke udfordringer er der ved hjernerystelse?

Hvis du pådrager dig en hjernerystelse, kan nogle af symptomerne være: hovedpine | kvalme | træthed | svimmelhed | nedsat reaktionstid. Nedenfor kan du se andre problematikker, som kan opstå ved et ryk i kroppen eller en hjernerystelse:

Nakkerelaterede problemer:
Muskulære smerter, spændinger, nedsat bevægelighed, hovedpine, svimmelhed, balanceproblemer, piskesmæld med mere.

Problemer relateret til balancesystemet og øjnenes funktion:
Symptomer som lys- og lydfølsomhed, problemer med at se på skærm, læse, afstandsbedømme, sløret syn, koncentrationsbesvær, kvalme, hovedpine, svimmelhed, balanceproblemer, træthed med mere.

Nedsat tolerance for fysisk aktivitet og forøget puls
Symptomer, når pulsen stiger, blodtrykket falder, eller du prøver at lave vægttræning. Symptomerne kan endnu ikke helt forklares, men der findes forskellige teorier herom.

Motorisk funktionsnedsættelse
Besværligheder med multitasking, fysisk nedsat reaktionstid, koordinationsbesvær og nedsat balance.

Gennemgår vi symptomerne ved hjernerystelse, springer det i øjnene, at mange af symptomerne kan være ens. Derfor er en udredning af de forskellige problematikker vigtig, for at kunne modtage den bedst mulige behandling. En nakkeproblematik kan give problemer, som kan mistolkes som hjernerystelse. Ligeledes udelukker den ene problematik ikke den anden, og kan derved give flere årsager til dine problemer.

Forskning på hjernerystelse

Dansk Selskab for Fysioterapi, Dansk Selskab for Sportsfysioterapi og Dansk Center for Hjernerystelse udgav i maj 2021 ”Klinisk retningslinje for fysioterapeutisk undersøgelse og behandling efter hjernerystelse”.

Den fysioterapeutiske retningslinje indeholder information om specifikke tests og undersøgelsesmetodikker, effektmåleredskaber og anbefaling til behandling. 

Yderligere...

En af de store udfordringer ved en rystet hjerne er, at skaden er usynlig. Hverken du eller dine omgivelser kan se, at du fejler noget og det kan være meget svært at forholde sig til, når hjernen pludselig ikke kan hvad den plejer. Det er nemmere at forholde sig til et brækket ben, hvor man kender til helingstid og optræning.

Derfor ser vi ofte mange kæmpe imod deres egne problemer, snarere end at acceptere de nødvendige tiltag, som kan være af afgørende betydning for bedring både umiddelbart og på den lange bane.

Hos Næstved Rygcenter arbejder vi både med dig, som er nyskadet, såvel som med dig, der har årelange symptomer efter hjernerystelse. Den individuelle tilgang er afgørende for dig og vi gør vores absolut bedste, for at hjælpe dig til en bedre hverdag med de symptomer du har efter en hjernerystelse.

Læs mere om vores osteopater her.

 

Følg os på YouTube og få en masse gode tips og øvelser!

Se også videoen med øvelser for trætte øjne og hovedpine.

Vidste du at vi har holdtræning?

Vi har forskellige hold med fokus på ryg, nakke, efter fødsel, hofter og bækken, skuldre, Yoga, hold på maskiner, Parkinson hold og Apopleksihold

Klik her og se vores hold

Call Now ButtonRING OP