Hans Andersen - Næstevd Rygcenter

En folkesygdom at have ondt i ryggen

Hvorfor snakke og skrive så meget om rygsmerter – svaret er, at rigtig mange oplever smerter i dagligdagen.

Ondt i ryggen, hold i ryggen, lumbago, iskias eller noget helt femte. Der er mange navne på akutte smerter i lænd og/eller ryg. Det kan være vanskeligt at fastsætte årsagen til de rygsmerter, som de fleste af os oplever. Rygsmerter kan udløses af en pludselig bevægelse, længere tids belastning af ryggen, eller uden nogen umiddelbar årsag. Smerterne opstår i muskler, ledbånd og/eller led i ryggen. Årsagen til smerter kan også være overbelastning, sammenfald i ryg (knogleskørhed), diskusprolaps, skoliose, rygsøjlegigt og meget mere.

Du kan booke en tid her. Se vores osetopater her. Se vores fysioterapeuter her.

Undersøgelser viser, at 80% af befolkningen i den vestlige verden på et tidspunkt vil opleve, at de har ondt i ryggen. I 90% af tilfældene er rygsmerterne ufarlige, og dermed ikke tegn på skade eller sygdom. Det er vigtigt, at du forbliver aktiv, selvom du har ondt.

Hvis dine smerter ikke fortager sig efter 2 til 4 uger, skal du søge hjælp hos professionelle fagpersoner, der kan undersøge dig. Her får du at vide hvilke belastninger og øvelser du ikke skal gøre, og hvilke øvelser som hjælper din ryg.

Aut. osteopat Hans Andersen siger: ”Når du kommer til en fagperson, er der tre vigtige ting der skal til, at du får det bedre. Din behandler skal: tage dig seriøs | undersøge dig grundigt | informere dig om, hvad du fejler.

Hos Næstved Rygcenter foretager vi en funktionel undersøgelse, og sammen med dig, aftaler vi to handleplaner. Den ene handler om, hvordan vi kan hjælpe dig med en diagnosespecifik træning, mens den anden handler om, hvad du selv kan gøre. Det er vigtigt, at vi sikrer, at du ikke kun bliver symptombehandlet, men at du bliver årsagsbehandlet. Hvis du ikke bliver årsagsbehandlet, vil dine smerter gentage sig eller være vedvarende.

Du kan booke en tid her. Se vores osetopater her. Se vores fysioterapeuter her.

Hos os taler vi også om KRAMSS – hvilket vil sige kost, rygning, alkohol, motion, søvn og stress. Rigtig mange smerter kommer af livsstilssygdomme. Derfor er det også vigtigt, at vi får snakket om, hvordan du lever dit liv, og hvad du selv kan gøre for at få det bedre. Bevægelse/træning er ofte en del af vejen til at få det bedre”.

Tilbage i 2011 blev der udarbejdet en national retningslinje for, hvordan fagpersonale i Danmark skal behandle borgere med rygsmerter – det såkaldte forløbsprogram. En af pointerne i programmet er: Mere træning – mindre kniv. Helt konkret betyder det, at det skal forsøges, om ondt i ryggen, kan træne smerterne væk inden en eventuel operation.

Resultatet, som er tilbage fra året efter forløbsprogrammet blev udarbejdet, viser at antallet af rygoperationer blev halveret. Det er tankevækkende, hvor mange operationer, der kan undgås ved træning. Resultaterne viser også, at 74% af borgere med rygsmerter, er tilbage på jobbet efter 8 ugers træning. Vi ved alle, at den periode ville være langt længere, hvis borgerne bliver opereret.

Du kan booke en tid her. Se vores osetopater her. Se vores fysioterapeuter her.

”Det er også vigtigt at sige, at mange smerter, er ufarlige smerter, også selvom rygsmerterne strækker sig over en læn­gere periode. Langt de fleste smerter går over af sig selv. Ca. halvdelen af os lider af søvnbesvær på grund af rygs­mer­ter. Med målrettet og diagnose specifik træning kan du mindske smerterne, forbedre konditionen og din bevægelig­hed samt styrke dine muskler – og du kan igen komme til at gøre lige det, du har lyst til – som at lege børn, børnebørn, eller det som betyder noget for dig.

Det er også sådan, at det vi fokuserer på vokser. Det betyder, at øget fokus på rygsmerter gør, at smerterne forstær­kes. Rygsmerter skal ikke bagatelliseres, men det er også vigtigt at tænke på, at ryggen er stærk, også selvom man har smerter” siger Hans Andersen – indehaver af Næstved Rygcenter.

Du kan booke en tid her. Se vores osetopater her. Se vores fysioterapeuter her.

Hvad kan du selv gøre:

Hans fortsætter: ”Tag et kig på dit aktivitetsniveau i løbet af dagen. Inaktivitet er dårligt for vores ryg, og der er derfor vigtigt, at du er aktiv i løbet af dagen. Husk for eksempel at variere dine arbejdsstillinger og tag en walk-and-talk i stedet for et siddende møde.

Det er som udgangspunkt ufarligt at bruge din ryg, også selvom du har ondt. Du skal dog stadig respektere dine smerter, og det kan være nødvendigt at skrue ned for nogle aktiviteter. Det er imidlertid vigtigt, at du fastholder mest mulig aktivi­tet. Her er det vigtigt at understrege, at selv 10% af normal aktivitet er markant bedre end 0%.

Med træning kan du undgå mange rygproblemer. Træning af ryggen kan foregå på mange forskellige måder, og alle aktiviteter, som involverer bevægelse af ryggens muskler, kan bruges. Det gælder blot om at vælge den aktivitet eller de træningsøvelser, du bedst kan lide”.

Du kan booke en tid her. Se vores osetopater her. Se vores fysioterapeuter her.

Mennesker er sociale væsener. Derfor er træning sammen med andre godt. Næstved Rygcenter tilbyder en række niveauopdelte ryghold, og lige nu har vi ledige pladser og tid. Kontakt din læge og få en henvisning. Vi har lige nu kort ventetid på en undersøgelse, der kan lede dig til et hold. Som osteopat har Hans Andersen i 20 år hjulpet utallige mennesker til et bedre liv med færre eller ingen rygsmerter. Sammen med et team af dedikerede og dygtige behandlere, kan vi hjælpe dig. Book en tid allerede nu.

Du kan booke en tid her. Se vores osetopater her. Se vores fysioterapeuter her.

Call Now ButtonRING OP