Skoliose - skæv ryg - Næstved Rygcenter

Skoliose .. en skæv ryg

Betegnelsen skoliose dækker over en eller flere skævheder i ryggen, der kan påvirke dig kropsholdning. Der findes forskellige måder skoliosen kan vise sig på. Denne gang vil vi gøre dig klogere på:
* hvad skoliose er
* hvordan du kan hjælpe dig selv
* hvordan vi kan hjælpe dig.

Som nævnt, så er skoliose en eller flere skævheder i ryggen, som kan påvirke din kropsholdning. 3-5% af alle børn / unge i Danmark har skoliose.

Skoliose er ofte S-formede eller C-formede.

En S-formet skoliose er en skævhed, hvor din rygsøjle er som et S, hvor skævheden er størst i lænderyggen og brystryggen. Ved en C-formet skoliose er skævheden udtalt ved brystryggen.

Skoliose er betegnelsen for en synlig skævhed i ryggen. Skævheden kan gøre, at dine skuldre har forskellige højder eller din ryg er skæv, når du bøjer dig fremover. Du kan også opleve, at dine hofter ikke har samme højde eller dit hoved sidder skævt.

Skævhederne kan typisk ses ved en scanning af ryggen. En skoliose er dermed ikke det samme, som et fastlåst led, som midlertidigt gør din kropsholdning skæv.

Du kan have en medfødt skævhed i ryggen. Skoliose kan også skyldes en skade på ryggen eller en sygdom, som påvirker eller har påvirket rygsøjlen. Har du en strukturel skoliose, vil du have en skævhed i ryggen konstant – både når du står, sidder og ligger.

Er din skoliose derimod en ikke-strukturel kan årsagen være benlængdeforskel eller en rotation i bækkenet, hvilket kan forårsage en skoliose, når du står og går. Ikke-strukturel skoliosen kan være udlignet, når du sidder eller ligger.

Symptomer

Symptomerne kan være milde deformiteter med kurver på op til 30-40 grader. Det betyder, at den ene skulder eller hofte, er højere oppe end den anden. I alvorligere tilfælde kan symptomerne være smerte, svaghed, følelsesløshed, gangbesvær og fordøjelsesproblemer.

 

Hvordan opdages en skoliose

Lægen stiller normalt diagnosen på baggrund af en kropslige undersøgelse og henviser i visse tilfælde til røntgenbilleder af rygsøjlen. Den mest enkle metode er at bede dig, bøje dig forover. Set bagfra vil lægen eller en behandler i visse tilfælde se skævheden, og en “bule” på den ene side af ryggen.

 

Ryggen er en vigtig del af kroppen
Knoglerne i ryggen giver kroppen dens struktur, og gør det muligt for os at stå oprejst, og bøje os på en smidig måde samtidig med, at ryghvirvlerne beskytter rygmarven. Ryggen har en naturlig s-formet kurve, når vi ser den fra siden. Når vi ser ryggen bagfra, ser den normalt lige ud, men hvis der er en s-formet kurve fra side til side – kan det skyldes en skæv ryg – en såkaldt skoliose.

Skoliose kan skyldes flere ting. Vi kender til flere kromosomer som udløser skoliose, disse er arvelige. Oftest ser man skolioser i flere led af familien. Hos voksne kan det være lammelser eller svækket muskulatur, der medfører skoliosen.

Skoliose kan skyldes flere ting. I ungdommen kan det skyldes fejl i forbindelse med vækstspurten i puberteten. Hos voksne kan det være lammelser eller svækket muskulatur, der medfører skoliosen.

Generne ved skoliose afhænger af, hvor krum ryggen er. Sværhedsgraden bedømmes ud fra vinklen på afvigelsen fra den normale krumning. I milde tilfælde med kurver op til 30-40 grader kan symptomerne være fysiske deformiteter, som at en skulder eller hofte er højere oppe end den anden.
I alvorligere tilfælde kan symptomerne være smerter, svaghed, følelsesløshed, gangbesvær og fordø­jel­ses­problemer.

I de mest alvorlige tilfælde med en skoliosevinkel på over 60 grader kan deformiteten påvirke brystkassen og medføre hjerte og vejrtræningsproblemer.

Der findes en række behandlingsmuligheder. I milde tilfælde kan korsetter og indlæg hjælpe. Svømning, strækøvelser og vejrtrækningsøvelser kan være nyttige. Operation anbefales kun i alvorlige tilfælde med uholdbare smerter eller fysisk deformitet eller når hjerte- og lungefunktionen er hæmmet. Med en ope­ra­tion rettes skævheden op og stabiliseres med metalstave og skruer. Der kan være flere komplikationer, som kan opstå ved operation, og som man altid skal diskutere med lægen.

Hos Næstved Rygcenter har vores aut. fysioterapeut Henrik Thorsø Christensen også skoliose. Henrik har læst osteopati i 5 år. Henrik siger:

“De fleste børn og unge med skoliose behøver ingen behandling. Normal fysisk aktivitet kombineret med jævnlige kontroller hos læge er tilstrækkeligt. Ved store skævheder kan det være nødvendigt med behand­ling. Målet med behandlingen er at mindste smerter og ubehag, og at undgå at tilstanden forværres.

Behandling af skoliose er en specialistopgave, og det er som regel ikke muligt at korrigere tilstanden ved hjælp af fysisk aktivitet og træningsøvelser. Hjemmetræning er alligevel fornuftigt for at modvirke gener.

De mest brugte former for behandling er korset og operation. Korsetbehandling skal påbegyndes, mens barnet/teenageren fortsat er i vækst. Behandlingen fortsætter normalt 2-3 år indtil væksten af ryggen er stoppet. For at få bedst muligt resultat bør korsettet bruges mindst 23 timer per døgn for såkaldte dagkor­setter og om natten for de såkaldte natkorsetter.

Ved de mest alvorlige former kan det være nødvendigt med operation. Metoden går ud på, at man korrige­rer skævheden og afstiver rygsøjlen til en oprettet og lige stilling. De fleste opnår forholdsvis gode resulta­ter med denne behandling.

Jeg ser en del patienter, der har skoliose, og har stor erfaring med at lindre deres gener” slutter Henrik Thorsø Christensen, der selv har en mindre skoliose, hvilket har øget hans interessen for diagnosen.

 

Call Now ButtonRING OP